Czosnek na przeziębienie

Co jeść podczas przeziębienia? Czosnek i cebula z pomocą 🙂

Za oknem coraz chłodniej – zbliża się listopad. Więcej też różnego typu infekcji. Żeby zapobiegać polecam w swoim jadłospisie uwzględniać cebulę i czosnek. Poniżej kilka ciekawych informacji o czosnku, a następnym razem opiszemy cebulę.
Czosnek w 100 gram to 146 kcal, białko 6,40 g, tłuszcze: 0,50 g, węglowodany: 28,50 g. Więcej w dziale: Tabele kalorii w naszym Poradniku :-).

Egipcjanie podawali go budowniczym piramid dla wzmocnienia sił i ochrony przed czerwonką. Europejczycy spożywali go, aby ustrzec się przed zarazą. Lekarze polowi podczas obu wojen światowych stosowali czosnek do odkażania ran. Do dzisiaj używany jest on w leczeniu grzybicy stóp, gruźlicy i nadciśnienia krwi, nie wspominając o przeziębieniach i kaszlu o rozmaitym podłożu. Jak głosi plotka, czosnek działa nawet jako afrodyzjak.

W ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat poddano wnikliwej analizie medycynę ludową i czosnek jest obecnie bohaterem ponad 1000 badań farmakologicznych. Większość z nich koncentruje się na roli czosnku w chorobach układu krążenia i nowotworowych, a także na jego przeciwbakteryjnych, przeciw wirusowych, przeciwutleniających właściwościach oraz przeciwzapalnych. Wydaje się oczywistym, że czosnek jest leczniczym ziołem godnym uwagi – a nawet w pewnych przypadkach, pod względem działania, może dorównać lekom na receptę.

Czosnek – pomoc dla Twojego serca

W czosnku znajduje się ponad 100 chemicznie czynnych związków. Jednym z ważniejszych jest alliina, związek zawierający siarkę, który jest przekształcany w allicynę, kiedy ząbki są miażdżone lub przeżuwane. Naukowcy są zdania, że to dzięki allicynie czosnek ma antybiotykowe właściwości oraz korzystny wpływ na serce. Wiadomo, że w krajach, gdzie ludzie jedzą dużo czosnku, zapadalność na choroby serca jest raczej niska. Niektóre związki chemiczne zawarte w czosnku mogą być równie skuteczne, jak aspiryna w hamowaniu tworzenia się zakrzepów krwi. Wydaje się, że czosnek działa podobnie jak leki przepisywane na receptę, które hamują produkcję cholesterolu przez wątrobę, tłuszczowej substancji przyczyniającej się do tworzenia złogów i zwiększającej ryzyko choroby serca. Z przeglądu dziesiątek prac naukowych wynika, że codzienne zjadanie czosnku może obniżyć stężenie cholesterolu o 9–12 procent. Czosnek poprawia krążenie krwi w całym organizmie, nie tylko w tętnicach wieńcowych. Sprzyja rozszerzeniu naczyń, co oznacza, że pod jego wpływem obniża się ciśnienie krwi. Prawdopodobnie poprawia też elastyczność tętnic.

Czosnek w walce z nowotworami

Liczne badania sugerują, że czosnek blokuje przemiany komórek mogące prowadzić do nowotworu. Może nawet niszczyć komórki rakowe, które już się pojawiły. Wykazano, że zjadanie porcji mniejszej niż ząbek dziennie zmniejszyło ryzyko nowotworu gruczołu krokowego o połowę. Prawdopodobieństwo rozwinięcia nowotworu okrężnicy zmniejszyło się trzykrotnie u kobiet jedzących czosnek w każdym tygodniu w porównaniu z tymi, które go nie jadły. W pewnym chińskim badaniu stwierdzono, że jedzenie czosnku wiąże się z istotnie mniejszym ryzykiem wystąpienia nowotworu żołądka. Inne badania wskazują na zmniejszenie raka piersi, raka płuc, przełyku, jelit i prostaty. Jeżeli chcesz ustrzec się różnych chorób, a w tym nowotworów zalecamy stosowanie czosnku w swoich potrawach. Wiele prac wykazuje, że jest to skuteczna drogra do zapobiegania tym chorobom.

Jakie jeszcze korzyści uzyskamy jedząc czosnek?

Obniża ciśnienie krwi i złego cholesterolu. Obniża cukier we krwi. Czosnek koi bóle głowy i ułatwia zasypianie. Mój dziadek bardzo często jadł czosnek i dożył w zdrowiu do prawie dziewięćdziesięciu lat mimo bardzo trudnych czasów tj. wojna, okupacja, obóz w Auschwitz- Birkenau, rozstanie z rodziną (żona i czworo dzieci ), po wywiezieniu na Syberię w czasie wojny, trudne czasy PRL-u. Gdy żył bardzo dobrze mówił o czosnku i do dzisiaj utkwiło mi to w pamięci, a był bardzo oczytanym człowiekiem.

Jaki czosnek jeść?

Najbardziej zdrowy i aktywny jest czosnek świeży – najlepiej zjadać do 3 ząbków dziennie. W czosnku uwalniają się najlepsze składniki podczas jego zgniatania, a więc zjadać go powinniśmy ok. 10 minut po rozgnieceniu. Unikajmy czosnku z Chin, a bardziej szukajmy dzikich czosnków z Polski: Syberyjski, wężowy, niedźwiedzi, zielony. W celu zniwelowania nieprzyjemnego zapachu można go przegryźć selerem, miętą, natką pietruszki lub dobrym czerwonym winem 🙂

Czosnek nie jest polecany kobietom, które karmią piersią. Panie w ciąży też powinny nie przesadzać z czosnkiem, a także cukrzycy powinni być ostrożni. Osoby cierpiące na różne schorzenia układu pokarmowego i żołądka też powinny go unikać.

Czosnek to naturalny antybiotyk, który skutecznie zwalcza wirusy. Polecamy do stosowania w swojej kuchni.

Jak oceniasz ten wpis?

Wskaż liczbę gwiazdek.

Średnia ocena: 5 / 5. Liczba głosów: 2

Nikt jeszcze nie oddał głosu.

0 0 votes
Article Rating