Cebula - właściwości lecznicze

Czy cubula jest zdrowa?

Każdy przez nią już płakał, ale nie każdy wie, że nie powinien tego żałować. Takie łzy to samo zdrowie. Cebulę wciąż traktujemy jako dodatek do potraw, a nie zdajemy sobie sprawy z jej właściwości leczniczych. I z tego, jak ją trzeba przechowywać – nejlepiej w temperaturze ok 0 st C.
CEBULA 100 gram to ok. 40 kcal, białka 1,1 g, tłuszcze 0,1 g a węglowodany to 7,64 g.
Cebula to niezwykle bogate źródło witamin, mikro- i makroelementów. Zawiera ona takie składniki mineralne, jak fosfor, siarka, cynk, krzem. Dzięki temu warzywo to podnosi odporność organizmu na różne infekcje i choroby, poprawia trawienie i działa przeciw zaparciom, obniża cholesterol i poziom cukru oraz przeciwdziała tworzeniu się zakrzepów.

Przepis na wywar z cebuli

Warto wiedzieć, że wywar z cebuli zalecany jest w chorobach reumatycznych, a wąchanie surowej cebuli odkaża zakatarzony nos i drogi oddechowe. Z kolei syrop z cebuli wzmacnia odporność, jest skuteczny w leczeniu przeziębienia i grypy. To znany domowy sposób na kaszel. Wystarczy obraną, pokrojoną cebulę zasypać cukrem i pozostawić w ciepłym miejscu na kilka godzin. Jesienią i zimą taki syrop warto pić kilka razy dziennie. Prose i szybkie w przygotowaniu, a bardzo skuteczne w działniu.

Cebula i jej unikalność

Cebula jest unikatowym warzywem na świecie. Zawiera naturalną substancję, która nie dopuszcza do zakrzepów krwi. A co jest najwspanialsze ? To, że nie tylko zapobiega czopowaniu się żył. Jeżeli już mamy w żyłach zakrzepy, to przy częstym zjadaniu cebuli, te zakrzepy z biegiem czasu rozpuszczą się, całkowicie zwalniając napięcie żylne. Ogólnie mówiąc ma bardzo dużo właściwości podobnych do czosnku. Zdrowa jest w każdej postaci. Surowa, smażona i gotowana. Lecznicze właściwości cebuli w ludowej medycynie były wykorzystywane już przed tysiącami lat. Należy się jej wielkie uznanie wszystkich ludzi na przestrzeni wieków. Współczesna nauka potwierdziła wiele zdrowotnych zalet tego warzywa. Wiadomo dziś, że cebula służy sercu, chroni przed nowotworami, łagodzi objawy infekcji.

Starajmy się często ją spożywać.

Przeciwwskazania w jedzeniu cebuli

Przeciwwskazania do spożywania cebuli są m.in. ciężkie choroby wątroby, nerek, zapalenie jelit i niewydolność serca.

Zachęcamy do jedzenia i stosowania cebuli w różnych swoich daniach 🙂 Informacji o cebuli i ich właściwości jest bardzo wiele. Jeżeli chcesz pogłębić swoją wiedzę wystarczy pochodzić i poprzeglądać różne serwisy internetowe, forma, gdyż na jej temat jest bardzo wiele artykułów.

Jak oceniasz ten wpis?

Wskaż liczbę gwiazdek.

Średnia ocena: 4.5 / 5. Liczba głosów: 2

Nikt jeszcze nie oddał głosu.

0 0 votes
Article Rating